torsdag 25. november 2010

Grav laksen ned i tide

Først av alt: Gravlaks er ikke det samme som rakfisk. Man graver heller ikke ned fisken. Den skal ikke ligge i ukesvis, og den lukter heller ikke vondt.


Misforståelsene rundt gravlaks har nok hindret mange i å forsøke seg på å lage selv. Men dette er enkelt og ufarlig å prøve.

Konsistensen blir som røkelaks, men smaker selvfølgelig ikke røkt. Derimot smaker den av alle godsakene som du har krydret med. Og det fine er at du selv bestemmer hva du vil krydre med.

Nå når det stunder mot jul og nyttår kan til og med DU imponere med egenlaget gravlaks. Lag den nå, frys den ned og ta fram til gode anledninger. (Det er forresten ingen regler mot å spise gravlaks i juli).

Mynte, chili, anis, koriander, limesaft, vodka, salt og sukker.

Dette trenger du:
  • lakseside med skinn
  • Salt
  • Sukker
  • krydder
  • sprit (valgfritt etter behag, cognag, wisky, aquevit, vodka)

Slik gjør du:
  • Laksen bør ha vært frossen. Kjøper du fersk laks må du selv fryse den.
  • Gni laksen inn med krydder, salt og sukker. Hell over spriten.
  • Hvis du bare har én lakseside deler du denne i to og legger kjøttsidene mot hverandre. Putt i en frysepose. Denne posen skal så ligge under trykk i kjøleskapet i fire døgn.
  • En enkel måte er å legge lakseposen i en brødform eller lignende, under en halvannenliterflaske med vann (som vekt).
  • Snu lakseposen to ganger i døgnet.
  • Etter 3-4 døgn er laksen klar for servering. Hell av laken og børst bort overflødig krydder.
Laksen har ligget i kjøleskapet i 3 døgn. Smaker friskt og godt.

Gravlaks kan serveres med sennepssaus og flattbrød, lefse og avocado, eggerøre og rundstykke eller annet du liker.

Her er oppskriften på en tradisjonell og en litt mer spenstig utgave.
Jeg delte min kilo laks i to og lagde omlag en halv kilo av hver. Siden jeg ikke hadde tilgang på alle krydderiene der og da ble det litt eksperimentering, men jeg synes begge to ble ganske god.

Del opp i passelige stykker og oppbevar i fryseren. Holder seg et par dager i kjøleskapet.

Laksen har omtrent samme konsistens som røkelaks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar