fredag 10. desember 2010

Kraftig kost kurerer kreft

NRK Puls viste i starten av desember en dokumentar som slo et slag for enkelte matvarer. Grunnen var at disse matvarene gjorde det «utrivelig» for kreftceller.  De virker ikke bare forebyggende, de hjelper også til under en eventuell behandling. Dette er altså mat vi bør spise mye av, ifølge helseguru Chris MacDonald.

I dokumentaren blir følgende matvarer nevnt som svært gunstige: forskjellige varianter av kål, spinat, bær, hvitløk, persille, gurkemeie, tomat (særlig kokte), brokkoli og blomkål, fargerike grønnsaker som paprika og gulrøtter og sitrusfrukter.

Paprika i stedet for cellegift? Ikke akkurat, men det skal hjelpe mot kreft.


Det dukket da opp en idé: Lage en rett som smaker godt og som skal gi kroppen hjelp i kampen mot den skumle kreften. Det ble en vegetargryte/pastasaus, og her er den:

Til fire personer trenger du:
  • 3 bokser tomater
  • 4 ss tomatpuré
  • 4 ss olje
  • 8 sjarlottløk
  • 8 fedd med hvitløk
  • 3 ss gurkemeie
  • to store gulrøtter
  • 100 gram spinat (frosne «spinatpellets» er bra og lettvint)
  • 2 paprika
  • 2 ferske chili
  • buljongterninger (grønnsaks- eller kjøttbuljong etter behag) tilsvarende 1/2 liter ferdig buljong
  • bunt med fersk persille
  • 1ss honning (evt brunt sukker) 
- Hvitløk irriterer kreftcellene mest av nesten alt, sier MacDonald til NRK Puls.
    Slik gjør du:
    • Varm opp gurkemeien og oljen i en gryte
    • Når det har frest et lite minutt tilsetter du hakket chili, hvitløk og sjarlottløk (ikke for små biter, jeg delte dem bare i fire, så gjorde kokingen resten).
    • La det frese i et par minutter til.
    • Tilsett tomatene, pureen og den hakkede persillen og la den koke i 15 minutter.
    • Kutt opp gulrøtter og spinat. Ha alt i gryta og la alt koke i 10 minutter til.
    • Tilsett paprika i strimler mot slutten av koketiden.
    • Ha i buljong
    • Smak evt til med salt
    • Pynt med litt persille og server med godt brød
    Da jeg serverte dette til en kompis foreslo han navnet dolmiodödaren. Konsistensen ligner nemlig på slike pastasauser man kjøper på glass, så det er ingenting i veien for å helle den over god pasta.  Bruk da gjerne squashpasta som jeg prøvde tidligere i høst.

    Jeg glemte selvfølgelig å ta på persillekvasten før jeg tok bildet.


    Dessertforslag: Frosne blåbær med bittelitt (brunt) sukker på og vaniljekesam

    TIPS: Et kjerringråd sier at å tygge fersk persille etter et hvitløksmåltid tar knekken på stålånden som hvitløk ofte gir.

    3 kommentarer: