torsdag 23. desember 2010

Steike godt lam!

Julaften er rett rundt midnatt, så nå er vel julemiddagen spikret?
(Hva det blir, kan du fortelle i avstemningen til høyre).

Men så er det bare en liten uke før det kommer en ny festdag med nytt festmåltid. Her er et tips til en rett jeg har laget og spist, og gjerne spiser igjen. Den er enkel og god: Lammesteik /lammelår.

Skjær med kniven. Stikk inn hvitløk.
Dette trenger du:
  • lammelår/eller surret lammesteik
    (200g steik eller 450 lammelår med bein per person)
  • fersk rosmarin (tørket kan også brukes)
  • hvitløk (ca 2 fedd per kilo kjøtt)
  • salt (ca 1/2 ss per kilo kjøtt)
  • pepper (Etter behag)
  • revet limeskall (1/2 lime per kilo kjøtt)
  • noen spiseskjeer olje
Marinade av fersk rosmarin, limeskall, salt, pepper og olje.

Slik gjør du:
  • Spekk steiken med hvitløk: Del hvitløken i lange «skiver», stikk kniven på skrå inn i kjøttet 3-5 cm, stikk inn en bit med hvitløk.
  • Kjør rosmarin, olje, salt, pepper og revet limeskall en runde i stavmikseren. Bruk nok olje slik at blandingen får en «pesto-konsistens».
  • Gni steiken inn med marinaden.
  • Steik på 125 grader til steiketermometeret viser 65-70 grader (avhengig av hvor rosa du vil ha kjøttet). Det tar 2-3 timer, avhengig av hvor stor steiken er. Pass på at termometeret ikke ligger inntil beinet hvis du lager lammelår. Steiken kan godt ligge i en steikepose. Hvis ikke bør du pensle den et par ganger i løpet av stekingen
  • La steiken hvile i 15-20 minutter før du skjærer den opp.

Så er det bare tilbehøret igjen.

    Har du veldig god tid kan du steke låret på denne måten.

    Server med gode poteter, rødvinssaus eller hjemmelaget brun saus, rosenkål, gulrøtter, tyttebærsyltetøy og waldorfsalat. (Det er et TP-spørsmål som handler om hvor waldorfsalaten kommer fra. Svaret finner dere her.)

    Godt jul og godt nyttår!

    PS: Til forrett kan du lage dette. Dessert kan være dette.

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar